dimecres, 10 de juny del 2015

Esports

Aigües Termals (Relaxació i Esport)

Tots pensem que, quan anem a un Spa o a un Bany Turc, només ho fem fer a desconnectar de la feina i dels problemes, o per a prendre'ns un moment de relaxació i tranquil·litat, però el que mai arribem a pensar, és que també podem realitzar-hi diversos esports i activitats físiques.   

És veritat que les aigües termals, no són l'àmbit més freqüentat, en quan al món esportiu es refereix, degut a les seves limitacions (Corrent d'aigua a temperatures elevades, espais reduïts,...), però podem realitzar perfectament un seguit d'esports i activitats, que s'han sabut adaptar a totes aquestes situacions i per tant, són totalment vàlides. A més, també hi ha serveis i treballs que es basen en l'àmbit de les aigües termals, com per exemple els massatgistes.

Massatges Aquàtics
Enllaç de la imatge
Els esports i activitats més rellevants, a realitzar en spas i aigües termals, són els/les següents:

Bany Turc o Sauna Finlandesa: 

El bany turc, té els seus orígens en la cultura àrab i romana, ja que era considerat, en temps anteriors, com una forma i d'higiene, a més d'una luxosa manera de fer esport. Es duien a terme en uns edificis ben preparats, que tenien una estructura perfectament ideada per a la realització de totes les activitats, en un perfecte ordre. Més tard, es van fer famosos i van esdevenir notablement coneguts a tota la regió europea, durant l' Era Victoriana. 
Els procediments o passos a seguir, en realitzar aquest tipus de banys, són complexes i molt complerts.

El primer pas, és realitzar una relaxació en una habitació apartada, amb molt d'oxigen i aire calent, (Habitació tèbia). Més tard, ens submergim en una piscina o un bany termal durant uns minuts i finalment, i el pas més important, és rebre un massatge aquàtic per a finalitzar la relaxació i l'exercitació.

Tot i que no ho sembli, això representa una gran forma d'esport i exercitació, tant per la persona que ho rep, com per a la persona que ho realitza.

Actualment, podem trobar diverses instal·lacions espanyoles que ofereixen aquest tipus de serveis, i les més importants són a Granada (El bañuelo), o a València (Banys Àrabs de Hernando de Zafra).                                                                    

Bany Turc/ Sauna Finlandesa
Enllaç de la imatge
Spa:

L'spa, és un establiment sanitari que ofereix teràpies i tractaments, utilitzant com a principal medi, l'aigua. Dins d'aquests llocs, es poden realitzar gran multitud d'activitats, basades principalment en l'estancia a l'aigua o en medis humits. Entre totes aquestes possiblitats, trobem la natació, l'aqua gym, o els massatges aquàtics.

Tot i que pensem que els spas, són cosa de l'actualitat i que s'han posat de moda en els últims anys, podem afirmar que en l'època romana, ja eren molt utilitzats tant aquests com les instal·lacions d'aigües termals.

De la mateixa manera que els banys turcs, les activitats realitzades en un spa, també són considerades esportives, degut a que la persona que les practica, elabora moviments amb la major part del seu cos, i per tant, exercita desenes de muscles.

Hotel amb Spa
Enllaç de la imatge
Massatges:

Els massatges són, potser, la forma d'esport més coneguda en referència amb les aigües termals. Les sessions de massatges aquàtics, compten amb un seguit de característiques específiques, que fan que aquests, siguin considerats una gran font terapèutica.

Una de les seves característiques, per exemple, és que l'aigua utilitzada, sol estar a uns 35º C de temperatura, ja que això permet una gran relaxació del cos. La persona que el rep, ha d'estar estirada completament, i si es vol aconseguir un major efecte i efectivitat, es pot capbussar a la persona en qüestió en aigua, a la mateixa temperatura. 

En quant a la persona que realitza el massatge, també hi ha unes pautes a seguir. L'expert, ha de realitzar moviments circulars i ondulatoris, per sobre de la zona afectada i a tractar. La seva actitud, ha de ser tranquil·la i serena, per no trencar l'ambient de relaxació del pacient. Tot aquest conjunt de factors, faran que els impulsos rítmics de la persona a tractar, siguin òptims per al procés.

Finalment, no està de més dir, que els massatges en l'aigua són molt beneficiosos per a l'organisme, ja que aquesta, fa que la persona experimenti sensacions i emocions amagades, però que aquest fluid fa sorgir.

Resultado de imagen de masaje acuatico
Massatges terapèutics en l'aigua
Enllaç de la imatge

Conclusions:

En conclusió, i en haver llegit aquest text, puc afirmar que m'ha sorprès molt el fet de que, algunes de les activitats anteriorment esmentades, siguin considerades esports, o activitats esportives.

És cert que tant els massatges com els banys turcs, requereixen un gran esforç físic, i suposen una pèrdua d'energia bastant notable. Però no pensava que, tot i aquests factors, fossin considerats esports.


Vídeo promocional Aquatonic (Montbrió)

Webgrafia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada