dijous, 11 de juny del 2015

Context Geogràfic

Guèiser (Creativa)

Un guèiser és una surgència natural d'aigua calenta i vapor, emesa violentament i periòdicament per una xemeneia especial.

La paraula guèiser prové de Geysir, nom d'una terma a Haukadalur, Islàndia; el nom, prové successivament del verb islandès gjósa. En anglès es diuen HotSprings.
La formació de guèisers requereix una hidrogeologia favorable que existeix, tan sols, a algunes parts del planeta, pel que són un fenomen bastant estrany. Existeixen prop de 1000 guèisers arreu del planeta, prop de la meitat al Parc Nacional de Yellowstone, Estats Units.

Erupcions:
L'activitat dels guèisers, com tota activitat de font termal, és causada pel contacte entre l'aigua superficial i roques escalfades pel magma situat subterràniament. L'aigua escalfada geotèrmicament regressa a la superfície per convecció a través de roques poroses i fracturades. Els guèisers es diferencien de les altres fonts termals per la seva estructura subterrània; molts consisteixen en una petita obertura a la superfície connectada amb un o més tubs subterranis que connecten amb les reserves d'aigua.
A mesura que el guèiser s'omple, l'aigua més superficial es va refredant, però a causa de l'estret del conducte, el refredament connectiu de l'aigua en la reserva és impossible. L'aigua freda de la superfície és pressionada sota l'aigua calenta, assemblant-se a la tapa d'una olla a pressió, fent que l'aigua de reserva es sobrecalfe, mantenint el líquid a temperatures superiors al seu punt d'ebullició.
Finalment, la temperatura del fons del guèiser comença a pujar arribant a el punt d'ebullició; les bombolles del vapor ascendeixen fins a la punta del conducte. Al travessar el cràter del guèiser, una mica d'aigua es desborda i esquitxa cap a fora, reduint l'amplària de la columna i la pressió de l'aigua que hi ha sota. Amb aquest escapament de pressió, l'aigua sobrecalfada es barreja amb el vapor, bullint violentament per la columna. L'escuma resultant entre el vapor i l'aigua calenta és expulsada fora del guèiser.
L'aigua restant en el guèiser es va refredant i l'erupció finalitza; l'aigua calenta es comença a filtrar novament dins del dipòsit, i el cicle comença de nou. La durada de les erupcions i el temps entre l'una i l'altra varien segons el guèiser; Strokkur a Islàndia surt alguns segons cada 14 minuts, mentre que el Grand Geyser en els Estats Units surt durant uns 10 minuts cada 8 o 12 hores.

Hi ha dos Tipus de guèiser:
- Guèisers de font, que eructen d'aigua, típicament en sèrie de Explosions intenses, fins i tot  violentes.

- Guèisers de con, aglomerats siliquosos (també Coneguts Com Gueiserita), habitualment amb dolls estables que duren uns pocs segons,com a molt un minut, probablement el guèiser mes famós està del Parc Nacional de Yellowstone.








Guèiser Animació (Enllaç)
Conclusió: Un guèiser es és una surgència natural d'aigua calenta i vapor, emesa violentament i periòdicament per una xemeneia L'activitat dels guèisers, és causada pel contacte entre l'aigua superficial i roques escalfades pel magma situat subterràniament, hi han dos tipus de guèiser: Guèisers de font i Guèisers de con.

Webgrafia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada